Select Page

BAHAYA ANAK TAKUT NAK BELAJAR AL QURAN! TENGOK 5 TIPS INI UNTUK MENGATASINYA. BACA SAMPAI HABIS

.
.
Mempunyai anak yang soleh, solehah dan bijak merupakan impian semua ibu bapa. Ramai tak tahu yang sebenarnya proses membentuk kebijaksanaan anak boleh dimulakan seawal usia 4, 5 dan 6 tahun dengan Al Quran. 
.
Masalahnya, ibu bapa moden sekarang berdepan dengan cabaran dalam nak bina minat anak untuk mengenal dan menguasai ilmu terutama Al Quran seawal usia. Ada juga peristiwa hitam kepada anak-anak sampai mereka FOBIA nak belajar Al Quran.
.
.
[+] ANTARA CABARAN-CABARAN YANG SERING DIHADAPI OLEH MAK AYAH:
1. Anak lebih suka tengok TV, main gajet dari baca Al Quran. Time nak mengaji je, Ya Allah, macam-macam alasan. Tapi time tengok TV, laju je. 
.
2. Sukar nak suruh baca Al Quran. Nak ambil Quran sendiri dan baca sendiri tu memang susah. Macam tak minat je. Risau tengoknya.
.
3. Sukar nak bina minat baca Al Quran. Dah try juga suruh dia baca, tapi susah betul. Kadang-kadang macam kena paksa
.
4. Tiap kali anak baca dengar bacaannya macam tak betul sangat. Kita pun biarkan je. Taknak pressure anak. 
.
5. Anak macam tiada keyakinan dan takut untuk belajar. Kita pun teringat dulu-dulu kita takut juga nak pergi belajar sebab mungkin ustaz yang ajar tu garang. Nak buat macam mane ek?
.
.
Ramai ibu bapa yang nak ajarkan Al Quran pada anak, tapi rasa susah nak mula. Pelbagai alasan terfikir kat kepala ni untuk tak mula. 

Baiklah, kami share #5 tips yang simple but practical yang boleh try pada anak-anak. InsyaAllah jika amalkan terus, akan nampak beza pada anak. Kami jamin, kalau anda tak mula usaha sekarang, anak takkan bermula. 
.
LIKE & SHARE tips ni pada kengkawan.
Mana tahu ramai juga yang face benda yang sama. 

1. Setkan masa dengan Al Quran

Pertama setkan masa untuk anak spend dengan Al Quran. Adakan masa yang khusus, macam lepas solat maghrib, lepas makan malam. 
.
Dan jadikan masa belajar Al Quran ini satu kemestian setiap hari. Atau at least seminggu 3 kali. 
.
Aktiviti ini akan bentuk kebiasaan. Lama-lama makin mudah dan ia akan menjadi rutin.

2. Set Minda untuk Seronok Belajar Al Quran

Betulkan mindset dengan cara setkan dia kepada Mode “Aku nak spend masa gembira dengan anak”
.
Secara automatic anda akan rasa nak berseronok dengan anak dan akan banyak tersenyum. 
.
Dengan emosi yang positif, kenalkan huruf dan bunyinya dan minta anak ulang. Buat la game, kuiz, teka-teki yang akan menggembirakan anak. 
.
Confirm mereka tak sabar untuk sesi belajar Al Quran yang seterusnya.

3. Bina minat dengan Sabar. Senyum.

Untuk membina minat anak, yang penting perjalanannya. Bukan destinasinya. Lagi banyak kegembiraan yang anak rasa, lagi mudah dia akan minat dengan Al Quran. 
.
Pastikan perkenalkan hari-hari
.
Beli buku-buku berkait huruf hijaiyah yang menarik (warna warni, banyak gambar)
.
Baca Bersama mereka, anak memang suka dengar mak ayahnya bercerita.
.

4. Betulkan Makhraj. Ulang ulang ulang.

Antara yang paling mencabar ialah nak dapatkan sebutan bunyi asas Al Quran yang betul (makhraj)
.
Makhraj ni senang cerita tempat keluar bunyi atau pronunciation. Haa gitu.
.
Jadi pastikan, kita praktis dulu sebelum ajar anak. Dengar la youtube ke atau pergi tanya guru Al Quran tentang sebutan yang betul. 
.
Kemudian pasangkan bacaan Al Quran sebanyak mungkin. Dalam kereta, masa nak tidur. Gunakan Youtube atau apps Al Quran yang ada. 
.
Jika mereka silap sebut, betulkan dengan penuh kasih sayang. Ulang banyak kali. Sampailah anak tu dapat.
.

5. Rebut Peluang. Sekarang. Usia berharga

Anak ni anak kita. Sebaiknya kita mulakan dulu di rumah. Dan usia anak-anak yang awal-awal ni takkan datang dah. Waktu ni mereka boleh absorb, boleh serap sebanyak mungkin. 
.
Apa yang anak pelajari akan kekal dalam memori.
.
Rugi jika kita biarkan. Usia ini takkan datang semula.

LIKE & SHARE tips ni pada kengkawan.
Mana tahu ramai juga yang face benda yang sama. 
.
#tipsanakgeniusquran
#belajarquranbest
#apctamansamudera

PERHATIAN MOMMIES YANG MENCARI TADIKA TERBAIK UNTUK ANAK KESAYANGAN ANDA? WAJIB BACA NI. PRA-SEKOLAH AL QURAN PILIHAN IBU BAPA MALAYSIA!

.
.
#ISTIMEWA UNTUK IBU BAPA YANG DUDUK DI TAMAN SAMUDERA
.
.
[+] #PENDAFTARAN_2019 PRASEKOLAH AL QURAN & PRATAHFIZ AL BAGHDADI 4,5 & 6 TAHUN DIBUKA SEKARANG. ADA PROMO TAU DIHUJUNG. BACA SAMPAI HABIS.
.
👍” Alhamdulillah, terkejut tengok anak saya dah boleh membaca. Semua benda die nak baca. Surat khabar, signboard, buku-buku cerita semua die bace. Terima kasih cikgu-cikgu di APC” – Emak Pelajar 6 tahun, Nur Aisyah Madiha
.
👍” Alhamdulillah, Adibah semakin lancar bace Quran masa umur 6 tahun” – Emak Pelajar 6 Tahun, Adibah Hasanah (Pn Jamilah)
.
.
.
[+] PELUANG UNTUK MAHIR MEMBACA AL QURAN, HEBAT MENGHAFAL AL QURAN, KUASAI SUBJEK AKADEMIK !!!
.
🎓 Mahukan anak anda boleh membaca dan menghafaz al-Quran seawal usia dengan seronok dan gembira? Siap boleh polish jadi genius lagi!
.
🎓Mencari kaedah pembelajaran Al-Quran yang Sistematik dan menyeronokkan untuk anak anda?
.
🎓Bukan itu saja, nak juga yang ada pembelajaran Akademik yang mantap?
.
.
[+] IMPIAN ANDA TERCAPAI BILA ANAK ANDA BERJAYA 🎓
.
Belajar Agama, Al-Quran & Akademik. Alhamdulillah Semua subjek ada. Lengkap dah di bawah satu bumbung gitu. 
.
Takyah pening-pening nak hantar tuisyen dan hantar anak kelas ngaji Quran dah. Siang ke sekolah, malam masa berkualiti dengan ibu bapa. Sangat jimat belanja & sangat jimat masa. Berbaloi!
.
Jadilah ibu bapa bijak dengan memilih al Quran sebagai asas pembinaan kebijaksanan anak-anak anda🎓
.
.
“Apa lagi kelebihan APC ni untuk anak saya?”
.
[+] ANTARA KEISTIMEWAAN AL-BAGHDADI PLAYTIME CENTRE IALAH:
.
 Membaca dan khatam Al-Quran seawal usia
 Menghafaz Juzuk 30 dengan teknik neurofisiologi NADI Al Baghdadi
 50% daripada masa pembelajaran difokuskan kepada Al-Quran
 Selebih masa difokuskan kepada subjek akademik
 Solat seawal usia
 Membaca (Bahasa Malaysia & English) seawal usia
 Organisasi yang memenangi 7 Malaysian Book of Records
 Selalu masuk TV3, TV Al Hijrah, Astro Oasis, dan IKIM FM.
 Jenama Al Baghdadi yang mendapat ISO Certification
.
.
Jangan menyesal bila tengok anak-anak kawan anda seawal umur 4, 5, 6 tahun yang masuk ke Pra-Sekolah Al Quran Al Baghdadi sudahpun MAHIR membaca Al Quran, HEBAT menghafal Al Quran, dan KUASAI subjek akademik. Pastikan anda buat pilihan yang betul untuk anak anda sekarang!
.
.
“Wahh..bestnya untuk anak saya! Macam mana saya nak tahu lanjut?”
.
[+] BAIKLAH, UNTUK KAMI BERIKAN MAKLUMAT LANJUT.
.
Klik >> albaghdadiplaytimecentre.com
Klik >> albaghdadiplaytimecentre.com
Klik >> albaghdadiplaytimecentre.com